Soms komt de tijd om een eigen uniek pad te volgen. Na 16 jaar gewerkt te hebben als apothekersassistente was het tijd voor iets anders. Toen ik de opleiding tot apothekersassistente had afgerond, heb ik daarna een opleiding tot paraveterinair gevolgd.

In deze opleiding kwam de voeding van hond en kat aanbod. Daar begon de kennis over diervoeding.

Een grote passie van mij zijn dieren, in het bijzonder paarden. Samen met mijn zussen kregen wij in 1999 onze 1e eigen pony, Djessie. Deze lieve merrie heeft mij een hoop geleerd. Onze Djessie is helaas overleden. Ze heeft nog een aantal fijne jaren mogen hebben in het mooie paddock paradise van mijn zus.

Daarna volgde in 2009, Fritz mijn 1e echte “eigen”paard. Hem kocht ik als veulen. Het was een hele klus om een veulen te begeleiden tot rijpaard. Hij is bijna 10 jaar mijn maatje geweest. Het was vallen en opstaan met deze Schwarzwalder bink. Samen met hem heb ik mooie avonturen beleefd, waaronder een vakantie op Ameland. Door hem ben ik mij meer en meer gaan verdiepen in paarden gezondheid en voeding. Met hem kwam ik voor het eerst in aanraking met een holistisch dierenarts. Dit was een hele leerzame ervaring.

In 2016 kwam er een grote wens uit, een eigen boerderij met grond en de paarden aan huis. Voor Fritz heb ik een maatje erbij gezocht. Dit werd Newton. Onze grote, vriendelijke reus. Deze lieverd had een leven achter zich van hard werken in de sport en op de manege. Dit is zijn lijf niet ten goede gekomen. Hij heeft diverse behandelingen gehad van de chiropractor, craniosacraal therapeut en holistisch dierenarts. Daar knapte hij enorm van op. Er kwam weer een twinkeltje terug in zijn ogen. Hij heeft nog 2 mooie jaren bij ons kunnen wonen en paard mogen zijn. Van hem hebben wij helaas afscheid moeten nemen, zijn lijf was op.

Laura Wagemakers-Hoogstraten

Een paar woorden over mijzelf

Voor Fritz en Newton kwam er in 2017 ook een maatje bij, Shebberton’s question time oftewel dartmoor Doortje. Deze dame is inmiddels alweer 26 lentes jong. Haar gezondheid laat soms ook te wensen over. Zij is onze eigenwijze gezelschapspony. Door deze paarden is mijn holistische visie verder gegroeid.

Inmiddels bestaat mijn kudde uit Fra, Gaefa en Doortje. Fra en Gaefa zijn ijslanders. Die hebben nog weer hele andere voedingsbehoeften. Deze 2 dames wonen inmiddels alweer bijna 2 jaar bij mij.

Elk paard dat bij mij komt wonen, geef ik de tijd om te laten zien wie ze zijn en waarin ze hulp nodig hebben. Nu de paarden aan huis staan, heb ik de mogelijkheid om alles in eigen beheer te doen. Op deze manier heb ik al veel geleerd over voeding en huisvesting van paarden.

Deze kennis heb ik aangevuld met cursussen over paardenvoeding. Ik hoop nog vele mooie, leerzame cursussen te mogen volgen over paardenvoeding.

Er zijn een hoop verschillende visies op het gebied van paardenvoeding, met granen, granenvrij, laag in suikers enz. Neem de tijd om te kijken wat bij jou paard of paarden past en wat haalbaar is voor jou als eigenaar.